Hembygdsmuseum
i Gamla Bygärde Prästgård
Sjötofta

På vindsvåningen i Gamla Bygärde Prästgård hittar vi detta trevliga museum som är väl värd ett besök för den som är intresserad av äldre tiders hantverk och levnadssätt. .          
Hyvlar

Skräyxa

Potatiskvarn

En "omodern" potatiskvarn.

Det är viktigt att ett lokalt museum av vår typ verkligen tar tillvara den egna byggdens föremål och traditioner. Det gör verkligen museet i Sjötofta och det är väl värt ett besök trots att det är ett ungt museum.

.Glasföremål

Vår närhet till Limmared och dess gamla glasbruk gör att vi också hittar en hel del glasföremål i en skogsbygd som vår.

Museet är nystartat och under uppbyggnad fast det är inte så märkligt eftersom ett museum alltid är under uppbyggnad och ständigt förändras. Här ser vi möbel- snickarens verktyg. Han var en viktig hantverkare i dessa trakter en gång i tiden.

 

 

 

 

 

En av föreningens tidigare ordföranden Lars Borssén (nu tyvärr bortgången) visar en speciell yxa (skräyxa - som kunde vara för höger eller vänster, beroende på hur den var slipad) som man använde för att forma stockar. Ett material man sedan byggde hus med.

Kakelugn.

Gamla kakelugnar skall man bevara och det har vi gjort. Denna finns på vindsvåningen i Gamla Bygärde Prästgård, där museet är inrymt.

Smörkärna mm

Tinor, kärl, kaggar och visst ser Du smörkärnan. Alla representerar bruksföremål från en svunnen tid.            

Separator

Den gamla mjölkseparatorn får representera en i våra bygder icke önskvärd yrkesgrupp - mjölkbönderna. Dom är olönsamma och finns på tok för långt bort från mejeriet - eller om det var mejeriet som lades ner för att det var för långt bort från konsumenterna. Något tokigt var det.....

 

 

Åter till förstasidan

Webbmaster Jöran Spångberg